Nasz organizm potrzebuje witamin, by sprawnie działać. Jedną z ważnych dla naszego organizmu jest witamina B3, która jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego i syntetyzowanie hormonów płciowych. Na co jeszcze pomaga? Jakie objawy daje jej niedobór?
Czym jest i jakie zadania mi witamina B3?
Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy) jest witaminą z grupy B, która rozpuszcza się w wodzie. Należy do najtrwalszych witamin, gdyż jest odporna na wysoką temperaturę oraz działanie promieni UV. Niacyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego. Witamina PP odgrywa ważną rolę w medycynie. Przyjmowana w dużych dawkach – przekraczających 1 g na dobę jest wykorzystywana w leczeniu miażdżycy. Ma także właściwości przeciwmigrenowe, dlatego też wchodzi w skład tego typu leków. Ponadto ma pozytywny wpływ na skórę i łagodzi trądzik. Coraz częściej mówi się również o pozytywnym wpływie witaminy B3 na psychikę człowieka – najprawdopodobniej jej regularne przyjmowanie jest pomocne w leczeniu depresji. Ponadto bierze udział w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny. Pod wpływem witaminy zwiększa się liczba neutrofilów, czyli białych krwinek, które potrafią zabijać i pochłaniać szkodliwe bakterie.
W jakich produktach występuje witamina B3?
Witamina B3 w znacznych ilościach występuje w mięsie i przetworach mięsnych, zwłaszcza w mięsie drobiowym i wieprzowym oraz w wątrobie. Można też ją znaleźć w produktach zbożowych (kasza gryczana i jęczmienna, ryż, otręby pszenne), ziemniakach, orzechach arachidowych i drożdżach spożywczych. Bogate w witaminę B3 są również ryby (dorsze, śledzie i mintaje), rośliny strączkowe, mleko oraz rośliny liściaste (szczaw, sałata, szpinak, natka pietruszki). W niewielkich ilościach występuje również w kawie i herbacie.
Konsekwencje niedoboru i nadmiaru witaminy B3 w organizmie
Niacyna w sposób naturalny występuje w wielu produktach spożywczych, więc niedobory najczęściej wynikają z niedożywienia. Przyczyniają się do nich także alkoholizm, długotrwałe przyjmowanie leków na gruźlicę oraz choroby ograniczające wchłanianie z jelit i nerek. Ponadto zaburzone wchłanianie witaminy B3 zaobserwowano w takich schorzeniach, jak schizofrenia, hipercholesterolemia, depresja i rakowiak. Niedobór niacyny w organizmie człowieka może prowadzić do rozwoju pelagry – choroby, której objawami są zaczerwienienie i szorstkość skóry w miejscach narażonych na promienie słoneczne, otarcia i ucisk. U osób chorujących pojawiają się pęcherze. Nadmiar witaminy B3 pojawia się, gdy przyjmujemy więcej niż 35 mg niacyny w ciągu dnia, czyli tylko w przypadku przedawkowania tabletek. Stan taki zwiększa oporność na insulinę u osób dorosłych z wysokim ryzykiem wystąpienia cukrzycy insulinozależnej. Dodatkowo przedawkowanie niacyny powoduje martwice wątroby, arytmię serca i zaburzenia skórne.
Witamina B3 spełnia ważne dla naszego organizmu zadania, a zapotrzebowanie na nią jest zróżnicowane i zależy od płci oraz wieku danej osoby. Największej dawki w przedziale potrzebują kobiety w ciąży i bezpośrednio po niej. Jeśli źle się odżywiamy i nie dostarczamy jej z produktami spożywczymi, sięgnijmy po suplementy diety.