ser pleśniowy

Tajemnice sera pleśniowego

Rate this post

Szlachetne i aromatyczne dla jednych, mdłe i śmierdzące dla drugich – co takiego mają w sobie sery pleśniowe, że dla nikogo nie pozostają obojętne? Można je uwielbiać albo stawać jak najdalej od talerza, na którym się znalazły. Jakie kryją w sobie tajemnice?

Zalety sera pleśniowego

Jeśli zapomnimy o drugiej części nazwy, to na ten kontrowersyjny przysmak możemy spojrzeć po prostu jak na ser, a jak wiadomo, sery są zdrowe. Przede wszystkim będą one zatem, tak jak i inne sery, doskonałym źródłem wapnia. Są one bogate w witaminę A oraz witaminy z grupy B (szczególnie w wersji B12), a ponadto D, E i K. Te ostatnie świetnie wchłaniają się do naszych organizmów właśnie z serów, a to dzięki zawartemu w nich tłuszczowi, który ułatwia ich użycie organizmowi. Sery pleśniowe bogate są także w potas i sód, które to minerały uczestniczą w wielu procesach w naszym organizmie, w tym za prawidłową pracę serca.

Ponadto są niezwykle aromatyczne, podkreślają smak wielu potraw i wina. Jeśli jesteś zdrowy żadne zawarte w nich substancje, oczywiście gdy spożywasz go w rozsądnych ilościach, nie zaszkodzą ci. Co jednak, gdy masz kłopoty zdrowotne?

Wady sera pleśniowego

Niestety, ten przysmak ma też kilka wad. Podstawową jest fakt, że zwykle sery te są bardzo tłuste. To oczywiście decyduje o ich niebywałym smaku, bo tłuszcz jest jego nośnikiem, ale niestety powoduje też otyłość i kłopoty z nadciśnieniem. Sery pleśniowe w ogóle nie są zdrowe dla osób ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym krwi ze względu na wysoką zawartość sodu. Ten gatunek serów  zawiera też duże ilości histaminy, dlatego jest niebezpieczny dla alergików. Szczególnie dla osób uczulonych na laktozę – wówczas lepiej go w ogóle unikać.

Przysmak ten zawiera jeszcze jeden niebezpieczny składnik – tyraminę. Dobrze jest on znany osobom cierpiącym na migreny, bowiem jest on jej zapalnikiem. Oczywiście spożywanie sera pleśniowego przez zdrową osobę nie wywoła migren, ale jeśli toś na nie choruje, powinien unikać tego niebezpiecznego dla siebie składnika.

Sery pleśniowe mogą być też niebezpieczne dla osób przyjmujących leki przeciwdepresyjne, ponieważ zawarte w nich składniki wchodzą w reakcje ze składnikami sera i mogą wywołać gwałtowne zmiany w ciśnieniu tętniczym krwi.

Wykwintne i aromatyczne sery, oprócz kontrowersyjnego smaku mają też kontrowersyjny skład. Z jednej strony zdrowe i pożywne, z drugiej niebezpieczne dla osób chorujących na nadciśnienie czy migreny. Trudno się dziwić, że budzą emocje.