Drób

Dlaczego warto spożywać drób?

5 (100%) 3 votes

Dlaczego warto spożywać drób?

Coraz więcej osób zwraca baczna uwagę na to, co znajduje się na talerzu. Ci, którzy jedzą mięso dostarczające wszystkich niezbędnych witamin i mikroelementów, a także będące źródłem cennego białka i żelaza, często wybierają drób. Mięso drobiowe jest bowiem bardzo smaczne i dietetyczne.

Zdrowe mięso drobiowe

Dietetycy dzielą mięso na białe i czerwone, a kryterium podziału jest zawartość i rodzaj tłuszczu. Za mięso białe uznaje się drób (kurczak i indyk bez skóry), cielęcinę, królika i strusia. Do mięs czerwonych należą: wieprzowina, wołowina, baranina, konina, kaczka i gęś. Mięso białe, w tym najczęściej spożywane mięso drobiowe, zawiera mniej tłuszczu, ale więcej korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych, które chronią organizm przed zmianami miażdżycowymi.

Dlaczego warto jeść mięso? Co dobrego jest w drobiu?

Mięso to jedno z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka, które jest lepiej przyswajalne od białka roślinnego. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, czyli takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są potrzebne do budowy tkanek. Najwięcej białka dostarcza chude mięso drobiowe, na przykład kurczak. Drób chętnie jedzą sportowcy, którzy budują masę mięśniową. W mięsie znajdziemy również wiele składników mineralnych. Dla przykładu, bardzo dużo żelaza zawiera wołowina, a żelazo pochodzenia zwierzęcego (hemowe) jest lepiej przyswajalne niż roślinnego (niehemowe), które znajduje się w warzywach zielonych, strączkowych i suszonych owocach. Żelazo roślinne jest lepiej wchłaniane przez organizm, kiedy przyjmujemy je w towarzystwie żelaza pochodzenia zwierzęcego, więc warto jeść na przykład pieczeń z mięsa drobiowego ze szpinakiem.

Drób

Drób zawiera mało wapnia, ale dużo fosforu i cynku oraz miedź, magnez, siarkę. Jest także bardzo dobrym źródłem wszystkich witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przemiany metaboliczne białek, tłuszczów i węglowodanów. Bardzo ważna dla organizmu jest witamina B12 (pełni rolę regulatora produkcji czerwonych krwinek), która jest tylko
w mięsie.

Jak często jeść mięso drobiowe?

Mięso drobiowe warto jadać dwa lub trzy razy w tygodniu. Najlepiej jeść mięso gotowane lub duszone bez obsmażania i pieczone bez tłuszczu. Pamiętajmy o dodatku ziół i przypraw, które poprawiają smak potraw i mają korzystny wpływ na trawienie. Jeśli decydujemy się na smażenie, warto ograniczyć ilość oleju do absolutnego minimum, a po przygotowaniu dania odłożyć je na chwilę na papierowy ręcznik, który wchłonie jego nadmiar. Gotując drób, pamiętajmy o tym, by wrzucać mięso do już gotującej się wody, tj. na wrzątek, a nie do wody zimnej i dopiero czekać aż się zagotuje. W ten sposób unikniemy utraty z produktu witamin i innych składników odżywczych, które przeniknęłyby do wody. Z mięsa drobiowego możemy wyczarowywać różne potrawy, gdyż idealnie pasuje zarówno do dań orientalnych, jak i polskich czy śródziemnomorskich.

Dania mięsne są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wybierajmy chude mięso drobiowe i jedzmy je ze smakiem w towarzystwie ziół i warzyw, a na długo zachowamy zdrowie i sprawność.